Legaturi utile

Chiar dacă îmbătrânirea este un proces natural, imposibil de prevenit deocamdată, ea nu trebuie să-şi lase amprenta şi pe faţa ta. E drept că ridurile vin odată cu vârsta...însă apariţia lor depinde şi de alţi factori pe care îi poţi controla.

Una din principalele cauze ale ridurilor este expunerea la soare. Radiaţiile ultraviolete grăbesc procesul de îmbătrânire al pielii pentru că atacă fibrele de colagen şi elastina. Fără acestea, pielea îşi pierde elesticitatea, puterea, şi începe să atârne, sub influenţa gravitaţiei.

Bineînţeles, soarele afectează în mod diferit diversele tipuri de piele, aşa că ereditatea joacă rolul ei în acest proces. Dar cea mai mare influenţă o are modul de viaţă. Chiar şi cea mai albă piele poate fi protejată împotriva razelor solare cu ajutorul unei creme cu SPF mare.

Ceea ce mâncăm influenţează fiecare parte a corpului nostru, iar pielea nu putea să facă excepţie. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi care atacă fibrele de colagen, astfel că pielea ta fi tânără şi proaspătă mai mult timp. Dar pentru asta ai nevoie de o dietă bogată în antioxidanţi, adică în fructe şi legume proaspete, nuci şi alune, ceai verde.

Mai puţin ştiut este faptul că şi zahărul este un duşman al pielii. Printr-un proces numit glicaţie, zahărul se „lipeşte” de proteinele din sânge pentru a forma nişte compuşi ce atacă fibrele de colagen şi elastină. O alimentaţie cât mai săracă în dulciuri îţi menţine pielea tânără.

La fel de ciudat, poate, este şi faptul că poziţia în care dormi contribuie la apariţia ridurilor.Ideal ar fi să dormi pe spate pentru că, atunci când stai cu faţa lipită de pernă, pe acea parte se formeaza „cute”. Sunt temporare, ce-i drept, însă pe termen lung contribuie la apariţia ridurilor permanente.

Tot în timp se observă şi efectele expresiilor faciale repetate. De fiecare dată când încordezi muşchii faciali ca să zâmbeşti sau să te încrunţi, sub piele se formează un mic „şanţ”. Pe măsură ce pielea îmbătrâneşte şi îşi pierde flexibilitatea, ea nu mai poate să revină la forma iniţială, aşa că şanţul devine permanent.

Dacă nu ai cum să eviţi zâmbetele şi alte expresii faciale importante în comunicarea non-verbală, poţi cel puţin să ai grijă de ochii tăi, purtând ochelarii de vedere sau de soare, dacă este cazul. Când nu vezi bine sau când e prea multă lumină în jur, ai tendinţa să „mijeşti” ochii, ceea ce duce la formarea ridurilor în jurul lor.

Un alt lucru la fel de important pe care îl poti face pentru pielea ta este să renunţi la fumat, dacă ai acest viciu. Fumatul afectează circulaţia sângelui, astfel că pielea, nu mai primeşte suficient oxigen şi îmbătrâneşte mai repede.

Sursa: www.unica.ro
autor: Erika Chivu
foto: Shutterstock









0 comentarii to "De ce apar ridurile"

Banci online

Paypal - cea mai de incredere banca virtuala

banci virtuale, paypal, banci online, siguranta banilor online

AlertPay - cea mai sigura banca virtuala



free counters